Een review over Origin als platform

Allereerst, de voor en nadelen van het Origin Platform voor games!

Voordelen

Geweldige streaming game functie.

Nadelen

Ze verkopen alleen EA-gepubliceerde spellen. Minder deals dan concurrerende diensten.

Bottom Line

EA’s Origin Service is een heel strak en handig systeem waarmee u streaming demo’s kunt afspelen in uw webbrowser, maar het is beperkt tot EA Origin games en dat weerhoudt het een beetje om het tofste gaming platform te worden.

Origin is het beste platform

EA’s Origin Service is een van de laatste toevoegingen aan het digitale distributie veld. Het is een online pc spelletjeswinkel en matchmaking service die profiteert van een geweldig ontwerp en technologie, maar lijdt aan hetzelfde probleem dat elke uitgever-specifieke winkel doet: de selectie.

U kunt alleen EA-spellen op Origin kopen, wat betekent dat u elders moet kijken naar spellen van Ubisoft, Activision, Valve of andere uitgevers. Zoals bijvoorbeeld het platform Steam, onze favoriete keus.

Als EA de laatste jaren een spel voor de pc heeft uitgegeven, kunt u deze hier vinden. Het is de volledige bibliotheek van EA met nieuwe titels, waaronder Dragon’s Age 2 en Star Wars: The Old Republic.

Helaas, het zijn wel alleen maar EA-spellen. Als u een ander spel van een andere uitgever wilt, moet u elders kijken. Helaas biedt Origin niet veel in de weg van klassieke EA titels zoals Privateer of Syndicate (het klassieke strategie spel, niet het komende actie spel). Voor die spellen moet je naar GOG.com, Steam of eBay kijken en dat is dan wel weer zonde.

Er is veel rumoer, gedoe en algemene ontsteltenis geweest bij het besluit van EA om hun online winkel te combineren en de client te downloaden in een “Steambrekend” pakket: Origin.

Ik moet het toch zeggen, maar EA is waarschijnlijk niet de meest gewaardeerde uitgever die er is en het lijkt erop dat de lancering van Origin de naam helemaal niet heeft geholpen.

Ontworpen als directe concurrent voor Valve’s Steam, Origin, gelanceerd in juni als een rebranded EA Download Manager, eerder gebruikt om digitale exemplaren van de online winkel van het bedrijf te downloaden.

Sinds de mededeling is de software al het onderwerp van heel veel slechte pers geweest, veel daarvan van ontevreden gamers op forums, message boards en sociale netwerken. Is het tijd om te stoppen of om door te zetten?

Wat zegt EA erover?

Volgens het magazine Forbes biedt Valve een bruto marge van 70% (dat is omzet voor andere kosten) aan derden uitgevers die hun producten via Steam willen verkopen. Dit betekent dat de marge aan hun kant 30% is.

Dit is alles maar gedaan – het opzetten, uitfaseren en onderhouden van een content delivery systeem is geen gemakkelijke taak, en Steam is al sinds 2002 in ontwikkeling.

steam is de concurrent

Ea Origin

Op vergelijkbare wijze hebben retailspellen een typische bruto marge van 30% met iedereen van de loopjongen tot de detailhandelaar die een deel van de winst wil. Steam draait de cijfers letterlijk om en maakt een 30% aandeel tot een redelijk verdienmodel (die ook in lijn is met Apple’s 30% van alle app- en in-app aankopen).

Het is duidelijk dat EA een groot bedrijf is dat regelmatig enkele van de grootste releases uitbrengt, met massale franchises zoals FIFA, The Sims, Need for Speed ​​en Battlefield onder hun riem.

De grootste release van dit jaar is Battlefield 3, en dat aparte platform heeft nogal rumoer veroorzaakt onder PC gamers. Battlefield 3 wordt gehyped als de Call of Duty moordenaar.

Dat is geen kleine taak gezien het feit dat Call of Duty ooit een van de grootste verkopen van de videospelletjes ooit heeft gezien.

Battlefield 3 is niet alleen een geweldige prestatie van spelletjes engineering, maar ook een echte geldspinner voor EA. Steam zal Battlefield 3 niet krijgen – ondanks de eerdere release (Bad Company 2) die wel op Steam uitkwam. Nu zullen ze echt hun eigen platform pushen met hun grootste hardloper.

Het spel staat vermeld als beschikbaar op soortgelijke, kleinere diensten (zoals Direct2Drive), maar het hoofdplatform zal Origin zijn. EA staat in staat om 100% van hun eigen leveringsplatform te maken. Dat is goed genoeg, toch?

Zeker. Dus waarom kunnen gamers ontevreden zijn over deze beslissing?

Uit het oogpunt van de gamer

Als je helemaal serieus bent met je pc gaming, dan is de kans groot dat je steam hebt. Waarom? Omdat er elke week nieuwe releases zijn, een ondenkbaar grote catalogus van zowel retail- als indie games en geweldige wekelijkse aanbiedingen voor wie van een koopje houdt.

Elk spel kan een dure hobby zijn. Een nieuw, hooggeplaatste PC-spel is 50 euro of misschien zelfs wel 60, en hoewel het ontelbare uren van genot kan bieden, is het ook de kans dat je de singleplayer in 6 uur al hebt uitgespeeld.

Het duurde even, maar Steam is een geweldige manier om met vrienden te communiceren, nieuwe gamers te ontmoeten en over het algemeen uw entrails over te brengen om 5 uur ‘s nachts op een Duitse server.

Ondertussen hebben we een fatsoenlijk platform en veel van ons hebben de afgelopen 9 jaar nogal een catalogus aan games opgebouwd.

Ea Origin review

Alleen nu moet je dus nóg een winkel installeren. Dan nog de tijd die het kost om al je vrienden weer te vinden, zoals de vrienden waarmee je regelmatig op Steam speelt.

Inderdaad, het ongemak is de belangrijkste reden dat er veel afkeer van Origin is. Een ander softwarepakket, een ander account dat u wilt registreren, een andere service die persoonlijke gegevens vereist – alles zonder de catalogus, de gebruikersbasis en het volwassen systeem dat Valve je kan bieden.

Prijsstelling is hetzelfde als retail PC games, met volledige titels als Mass Effect 3 beschikbaar voor 60 euro, uitbreidingen zoals The Sims 3 Pets beschikbaar voor 40 euro, en oudere games zoals Mass Effect beschikbaar voor 20 euro.

Origin lijkt niet zo agressief met kortingen en bundels als Impulse of Steam, dus verwacht niet veel goede deals.

Origin biedt een vriendenlijst om online te spelen, wat een leuke eigenschap is voor een systeem met een selectie van multiplayer games. Er zijn geen prestaties of trofeeën zoals in Steam, en er is niet veel community support naast een vriendenlijst, maar het is nog steeds aanwezig.

Net als de meeste andere PC-distributiesystemen downloadt Origin de games naar de lokale harde schijf en installeert ze alsof ze geïnstalleerd zijn uit een fysieke kopie van het spel.

Origin heeft echter het bijkomende voordeel van GaiKai, een OnLive-achtig cloud gaming systeem dat Origin gebruikt om gratis en bijna direct streaming demo’s van games te bieden.

Ik sprong in de demo van Alice: Madness Returns, en in een Java-venster zag ik een verrassend gladde kopie van het spel zelf, zonder enige installatie. Ik had volledige controle door GaiKai, en kon door het eerste deel van het spel spelen.

Er zijn maar een handvol demo’s beschikbaar op Gaikai, en de meeste van hen kunnen op de website van Gaikai worden gespeeld (samen met demo’s voor niet-EA-spellen), maar het is een mooi systeem dat voor de flexibiliteit wat groei moet zien.

Origin is een full-features en toegankelijke digitale distributie winkel, maar de kleine bibliotheek houdt het terug. EA maakt veel geweldige spelletjes, maar het maakt niet alle geweldige spellen, en als u tussen verschillende uitgever gebaseerde spelletjeswinkels moet wisselen om verschillende spelletjes te kopen en te spelen, verliest het meeste gemak.

In vergelijking met de massale bibliotheek van Steam en een uitstekende set van community features, schiet Origin te kort.